Succes UCM Reșița pe tărâm turcesc
Compania UCM Reșița, în calitate de partener contractual al societății ROMENERGO S.A., a finalizat in luna ianuarie probele de punere in funcțiune la hidroagregatul nr. 2 din CHE Kilavuzlu. În prezența comisiei de recepție s-au efectuat și probele pentru verificarea garanțiilor de reglaj, la hidroagregatul 1 și 2, solicitate de beneficiar prin caietul de sarcini. Urmare a comportarii foarte bune a hidroagregatelor atât în timpul probelor cat si la proba de 72 de ore, comisia de receptie a semnat în data de 2 februarie 2013, protocolul de predare/preluare în exploatare de beneficiar, în perioada de garanție, a celor 4 hidroagregate ce echipează centrala hidroelectrică Kilavuzlu din Turcia. Vă reamintim, UCM Reșița este compania care a livrat echipamentele hidroenergetice pentru amenajarea de la Kilavuzlu.
Echipamentele hidroenergetice au fost montate în perioada 2011-2012 sub directa supraveghere a specialiștilor UCM Reșița. La primele două hidroagregate la care montajul a fost finalizat la sfârșitul lunii octombrie au fost efectuate testele preliminare si probele de punere în funcțiune, conform cărților tehnice. Ambele hidroagregate au fost cuplate la sistemul național turcesc la sfârșitul lunii noiembrie 2012.
Hidroagregatul nr.1 a fost pus în functiune la finele anului 2012. De la punerea in functiune hidroagregatele din CHE Kilavuzlu au produs 28.278,80 MWh.
Compania UCM Reșița și-a restrâns pierderile cu 18%
Compania UCM Reșița, specializată în producția de motoare și turbine, și-a redus pierderile în primele nouă luni ale acestui an cu 18%, de la 67 de milioane de lei la 54,9 milioane de lei, în timp ce cifra de afaceri a companiei a crescut cu 23%, de la 78,6 milioane lei la 96,8 milioane lei.
În perioada analizată, veniturile societății au scăzut cu șapte puncte procentuale, de la 105,2 milioane de lei la 97,6 milioane de lei, în timp ce cheltuielile s-au restrâns cu 11%, de la 172,1 milioane de lei la 152,6 milioane de lei.
Compania reșițeană a fost preluată în 2003 de către un consorțiu format din firma elvețiană INET și asociația salariaților UCM, în urma unei tranzacții de 13,1 milioane euro pentru 60,67% din titluri. În prezent, INET controlează 99,63% din capitalul companiei, informează publicația Bursa.
Locul I pentru UCM Reșița la concursul „Eco-Eficiență“
În perioada august 2010 - iulie 2011, colegii noștri Ciprian MIHOC, Alin GÂLCU și Andrei CURUI au reprezentat UCM Reșița prin participarea la cursurile de formare auditori de mediu, cofinanțate din fondul social-european, organizate de firma Denkstatt România din Timișoara.
La încheierea expunerilor a fost organizat un concurs de eco-eficiență, pe un proiect la alegerea participanților, cu scopul reducerii la minim a consumurilor de energie, apă, materii prime și materiale, diminuarea cantităților de deșeuri sau creșterea performanței sistemului de management de mediu existent.
La acest concurs echipa UCM Reșița a obținut premiul I, cu proiectul intitulat „Îmbunătățirea eficienței energetice la stația de compresoare“, apreciat de toti specialistii implicati in proiectul derulat pe parcursul unui an de zile la Timisoara.
UCM Reșița a fost urmată în clasament de societățile Smithfield Prod din Timișoara, Automotive Wiring System din Buchin, Honeywell Life Safety din Lugoj și altele.
UCM Reșița luminează tărâmul african kenyan
În premieră în Africa, specialiștii UCM Reșița au pus în funcțiune la Hidrocentrala Tana din Kenya regulatorul automat digital de viteză cu grup de pompare și acumulator cu azot de înaltă presiune.
Compania UCM Reșița a realizat și a pus în funcțiune echipamentele hidroenergetice pentru centrala hidroelectrică Tana, situată la 80 de km de capitala kenyană Nairobi, beneficiar fiind compania KenGen (Kenya Electricity Generating Company Ltd.).
Noua hidrocentrală a fost echipată cu patru hidrogeneratoare verticale echipate cu turbine tip Francis, regulatoare, generatoare, sisteme de excitație, vane fluture cu auxiliare și accesorii pentru secțiunile Maragua și Merila, capacitatea totala fiind de 25 MW.
Încercările pe model, ingineria constructivă și tehnologică, construcția echipamentelor pentru hidroagregatele celor doua secțiuni ale hidrocentralei TANA au fost asigurate de UCM Reșița. Proiectarea de vane fluture, regulatoare, generatoare și fabricația regulatorului digital de turație au aparținut societății Hydro Engineering din Reșița, turbinele au fost proiectate la Turboinstitut Ljubljana, iar echipamentul de excitație a revenit în sarcina societății ACTEL București.
Specialiștii UCM Reșița care au participat la execuția lucrărilor din șantier, la supervizarea lucrărilor de montaj, la probe și la punerea în funcțiune la finalul anului trecut, au dat dovadă de înalt profesionalism, impresionând beneficiarul și firmele partenere prin cunoștințele tehnice și experiența dobândită în domeniu. Din delegația UCM Reșița care s-a deplasat în Kenya au făcut parte:
- Ing. Cristian AGA - supervizor montaj, Șeful delegației
- Ing. Tiberiu IȘTFAN - supervizor montaj
- Ing. Clement BRADACI - tehnician testare generator
- Lăcătuș Tasache Popescu - supervizor montaj
- Ing. Damaschin PEPA - proiectant regulator
- Ing. Ovidiu MOLDOVAN - proiectant automatizare
- Ing. Marin PANTEA - technician software automatizare
- Ing. Ianina JIANU - tehnician hardware excitație
- Ing. Dan NEAGU - technician software excitație
Coordonatori proiectului UCM Reșița au fost inginerii Claudiu MILOȘ și Simion JIVA, specialist cu o vasta experienta in domeniu.
Premieră în proiectul Tana
Noutatea acestui proiect a reprezentat-o punerea în funcțiune a regulatorului automat digital de viteză cu grup de pompare și acumulator cu azot de înaltă presiune.
Conceptul modern în privința regulatoarelor automate digitale de viteză presupune utilizarea de echipamente specifice dedicate, cu un înalt grad de fiabilitate și performanțe ridicate la presiuni mari.
Conceptul a fost preluat și aplicat pentru prima dată în Kenya de către un grup de specialiști condus de ing. Damaschin PEPA, la agregatele din proiectul Tana - Kenya.
Ideea de la care s-a plecat a fost reducerea volumelor mari de ulei prin utilizarea presiunilor ridicate. Presiune înaltă înseamnă 160-180 bar, față de 25 bar sau 40 bar, cât se folosea la sistemele anterioare.
Soluția tehnică novatoare aplicată la acest obiectiv pentru regulatorul automat de viteză, se bazează pe componente tipizate, aflate în fabricația de serie a unor firme ca Hydac, Wika și Rexroth - Bosch.
Avantajele utilizării soluției noi de regulator automat de viteză sunt numeroase: utilizarea unui volum de ulei redus, consum energetic redus, spațiu de amplasare și greutate redusă, siguranță în exploatare, fiabilitate ridicată, design modern etc.
Echipamentul proiectat, executat și testat la Hydro Engineering Reșița s-a bucurat de aprecierea specialiștilor și a beneficiarului kenian cât și a partenerului iranian și consultantul acestuia, firma elvețiană Fichtner.
UCM Reșița execută componente pentru turbinele hidrocentralelor de pe Oltul inferior
Hidroelectrica și consortiul german compus din firmele Voith Hydro și Andritz VA Tech Hydro au inaugurat în anul 2006 procesul de modernizare a hidroagregatelor de pe Oltul Inferior, execuția componentelor de turbine revenind companiei UCM Reșița.
Contractul cuprinde realizarea a 20 de hidroagregate bulb reversibile - unicat în România, având puterea de 14 MW, conform tehnologiei de vârf in domeniu, inclusiv toate instalațiile auxiliare ale acestora, sisteme noi, moderne, de comandă locală și de la distanță și retehnologizarea echipamentelor hidromecanice aferente, în fiecare din cele cinci centrale hidroelectrice de pe Oltul Inferior - aval de Slatina. Centralele de pe Oltul inferior sunt: Ipotești, Drăgănești, Frunzaru, Rusănești, Izbiceni, fiecare cu 4 unități alocate.
Până în acest moment UCM Reșița a executat și a livrat componentele aferente centralelor Ipotești, Drăgănesti și Frunzaru, aflându-se în lucru cele pentru Rusănești și Izbiceni. Contractul are ca termen de finalizare anul 2012 și se desfășoară în prezența permanentă a unui supervizor al firmei Voith, în persoana Domnului Arno Koepf.
Până în prezent, calitatea produselor executate de UCM Reșița a fost corespunzătoare, nefiind primite reclamații de pe șantier.
Demn de remarcat este sprijinul pe care clientul austriac Voith Hydro l-a acordat recent societății reșițene, aflată în momente dificile financiare, atunci când a asigurat din propriul buget materialele de sudură pentru lucrările de reabilitare de pe Oltul inferior, urmând ca întreaga contravaloare a acestora să fie scazută, etapizat, de pe facturi ulterioare de compania noastră.
Retehnologizarea amenajărilor hidroenergetice de pe râul Olt, pe sectorul Slatina-Dunăre, respectiv a celor cinci centrale electrice amintite - CHE Ipotesti, CHE Drăgănești, CHE Frunzaru, CHE Rusănești si CHE Izbiceni - a fost stabilită prin „Strategia națională de dezvoltare energetică a României pe termen mediu 2001-2004“, aprobată prin HG 647/2001.
UCM Reșița și HYDRO ENGINEERING, prezențele românești ale târgului HYDRO 2010 de la Lisabona
UCM Reșița și HYDRO ENGINEERING au participat în perioada 27-29 septembrie, în calitate de expozanți, la târgul HYDRO 2010 organizat la Lisabona - Portugalia, fiind singurele prezențe românești la acest eveniment.
Cele două companii UCM group au fost reprezentate la HYDRO 2010 de o delegație formată din trei persoane: Sorin TOADER - Director Executiv HYDRO ENGINEERING, Ileana BORCHESCU - Șef Departament Vânzări și Marketing UCM Reșița și Florentin POP - Manager Proiect HYDRO ENGINEERING.
Participarea UCM group la acest târg a avut ca obiectiv principal promovarea produselor noastre pe piața internațională și stabilirea de noi contacte cu potențiali clienți. Pe parcursul celor trei zile ale manifestării au fost stabilite contacte în vederea unei colaborări viitoare cu firme străine interesate de ofertele companiilor reșițene.
De asemenea, în cadrul conferinței au avut loc sesiuni de comunicări dedicate diferitelor piețe regionale (Africa, Asia și America Latină), formatul din 2010 cuprinzând prezentări valoroase din punct de vedere tehnic pe o gamă largă de subiecte actuale.