În premieră în Africa, specialiștii UCM Reșița au pus în funcțiune la Hidrocentrala Tana din Kenya regulatorul automat digital de viteză cu grup de pompare și acumulator cu azot de înaltă presiune.
Compania UCM Reșița a realizat și a pus în funcțiune echipamentele hidroenergetice pentru centrala hidroelectrică Tana, situată la 80 de km de capitala kenyană Nairobi, beneficiar fiind compania KenGen (Kenya Electricity Generating Company Ltd.).
Noua hidrocentrală a fost echipată cu patru hidrogeneratoare verticale echipate cu turbine tip Francis, regulatoare, generatoare, sisteme de excitație, vane fluture cu auxiliare și accesorii pentru secțiunile Maragua și Merila, capacitatea totala fiind de 25 MW.
Încercările pe model, ingineria constructivă și tehnologică, construcția echipamentelor pentru hidroagregatele celor doua secțiuni ale hidrocentralei TANA au fost asigurate de UCM Reșița. Proiectarea de vane fluture, regulatoare, generatoare și fabricația regulatorului digital de turație au aparținut societății Hydro Engineering din Reșița, turbinele au fost proiectate la Turboinstitut Ljubljana, iar echipamentul de excitație a revenit în sarcina societății ACTEL București.
Specialiștii UCM Reșița care au participat la execuția lucrărilor din șantier, la supervizarea lucrărilor de montaj, la probe și la punerea în funcțiune la finalul anului trecut, au dat dovadă de înalt profesionalism, impresionând beneficiarul și firmele partenere prin cunoștințele tehnice și experiența dobândită în domeniu. Din delegația UCM Reșița care s-a deplasat în Kenya au făcut parte:
Coordonatori proiectului UCM Reșița au fost inginerii Claudiu MILOȘ și Simion JIVA, specialist cu o vasta experienta in domeniu.
Noutatea acestui proiect a reprezentat-o punerea în funcțiune a regulatorului automat digital de viteză cu grup de pompare și acumulator cu azot de înaltă presiune.
Conceptul modern în privința regulatoarelor automate digitale de viteză presupune utilizarea de echipamente specifice dedicate, cu un înalt grad de fiabilitate și performanțe ridicate la presiuni mari.
Conceptul a fost preluat și aplicat pentru prima dată în Kenya de către un grup de specialiști condus de ing. Damaschin PEPA, la agregatele din proiectul Tana - Kenya.
Ideea de la care s-a plecat a fost reducerea volumelor mari de ulei prin utilizarea presiunilor ridicate. Presiune înaltă înseamnă 160-180 bar, față de 25 bar sau 40 bar, cât se folosea la sistemele anterioare.
Soluția tehnică novatoare aplicată la acest obiectiv pentru regulatorul automat de viteză, se bazează pe componente tipizate, aflate în fabricația de serie a unor firme ca Hydac, Wika și Rexroth - Bosch.
Avantajele utilizării soluției noi de regulator automat de viteză sunt numeroase: utilizarea unui volum de ulei redus, consum energetic redus, spațiu de amplasare și greutate redusă, siguranță în exploatare, fiabilitate ridicată, design modern etc.
Echipamentul proiectat, executat și testat la Hydro Engineering Reșița s-a bucurat de aprecierea specialiștilor și a beneficiarului kenian cât și a partenerului iranian și consultantul acestuia, firma elvețiană Fichtner.