Începând din anul 1922 atelierul de întreținere și reparare mașini electrice existente în Uzinele de Fier și Domeniile Reșița - UDR - (denumirea din aceea perioadă a uzinelor din Reșița) a început să producă și mașini electrice noi pentru terți. Etapa marchează apariția celei dintâi fabrici de mașini electrice din Romania.
Aici s-au produs diferite motoare trifazate de curent alternativ, motoare și dinamuri de curent continuu, generatoare trifazate pentru centrale electrice, motoare de curent continuu pentru tramvaie, motoare trifazate pentru laminoare, grupuri convertizoare, transformatoare, etc.
În anii 1930-1932 la UCM Reșița se realizau primele mașini electrice în construcție sudată, pionierat în tehnică, iar începând cu 1952 respectiv 1960 producea și generatoare electrice pentru turbine cu abur, respectiv generatoare electrice pentru turbine hidraulice.
UCM Reșița a păstrat în profil mașinile electrice de putere mare și speciale, în general cu caracter de unicat sau cel mult de serie mică.
Descărcați listele de referință cu mașinile electrice rotative produse la UCM Reșița în format pdf .
În prezent UCM Reșița proiectează și produce:Date semnificative:
UCM Reșița a livrat peste 1,5 mil. kW motoare electrice.
Domenii de utilizare
Domeniul parametrilor
Descărcați lista de referință cu cele mai reprezentative motoare asincrone fabricate la UCM Reșița, în format .pdf
Domeniul parametrilor
Descărcați lista de referință cu cele mai reprezentative motoare sincrone fabricate la UCM Reșița, în format .pdf
Domeniul parametrilor
Descărcați lista de referință cu cele mai reprezentative motoare de curent continuu fabricate la UCM Reșița, în format .pdf